16 februari 2007

The Promise (2005)

Een Chinese sprookjesfilm van Kaige Chen, de regisseur van Farewell My Concubine. Het weesmeisje Qingcheng wordt door een godin voor de keus gesteld: een verschoppeling blijven of een mooie prinses worden. Zo'n keus is snel gemaakt zou je denken. Alleen zal Qingcheng als prinses nooit de ware liefde kennen. De vloek van het liefdeloos bestaan kan alleen ongedaan worden gemaakt als Qingcheng de tijd kan terugdraaien tot aan het moment waarop ze haar besluit heeft genomen.
The Promise is niet zo perfectionistisch georkestreerd als de megaproducties van Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers), maar de vergelijking gaat ook mank omdat je een fantasyfilm niet kunt beoordelen met de meetlat van die Oosterse vechtkunstspektakels. Kijkers die zoiets verwachten zullen bij The Promise van een koude kermis thuiskomen. Al zitten er fraaie confrontaties in, zoals een robberpartijtje met rondcirkelende kamerschermen. Wonderlijk genoeg vond ik de grof ogende CGI sterk bijdragen aan de fantasiesfeer, het zijn soms net matte paintings die de achtergrond met verfstreken duiden en niet streven naar fotorealisme.
Mooi vertier wat GeeJee betreft, waarin verhaal en fantasie voorop staan. Promise schurkt aan tegen de stijl van Tsui Hark: rijke verbeelding, actiescènes die zichzelf niet serieus nemen (soms lijkt het wel een renkoekoekcartoon) en speciale effecten met rafelranden. Als extraatje krijg je er een toef romantische slagroom bij.

Trailer The Promise

Geen opmerkingen: