13 februari 2007

Monarch of the Moon (2005)

"Now you listen to me, Moon Nazi!
Nobody invades America on my watch."
Weinigen zullen hem kennen, maar Yellow Jacket heeft Amerika keer op keer van de ondergang gered. Als gevechtspiloot viel hij in handen van de nazi's die hem bij een experiment per ongeluk transformeerden tot een superheld die macht heeft over wespen. Zodra het land van de vrijheid in nood verkeert, sjort Yellow Jacket aan zijn propeller en snort hij door de lucht om snode plannen te verijdelen.
In deze lowbudgetparodie op Amerikaanse serials uit de jaren veertig en vijftig moet de wespenheld het opnemen tegen de As van het Kwaad en zijn aartsvijandin uit het land van de rijzende zon: Dragonfly. De duivelse geisha collaboreert met de nazi's, beschikt over Japbots en heeft ook nog een doemsdagstraal in de aanbieding om de VS van de kaart te vegen. Kan Yellow Jacket het land van Uncle Sam redden? Zelfs als Dragonfly slechts een pion blijkt te zijn van de maanmonarch?
Deze onafhankelijke productie van de broertjes Lowry, uitgebracht onder de vleugels van Dark Horse Indie, zou je supermelig kunnen noemen, maar als je fan bent van oude serials als Flash Gordon en Radar Men from The Moon is het óók supergeinig. Het acteerwerk is toepasselijk knullig en de CGI-effecten lijken soms uit de graphics-middeleeuwen te komen. Hoort bij de lol. Evenals de spierballentaal van de zwart-geel gestreepte superheld. Te midden van alle nonsens weet Kimberly Page toch indruk te maken als de fraai uitgedoste Dragonfly; en Blane Wheatley speelt Yellow Jacket met eenzelfde flair als Buster Crabbe. Al heb ik Crabbe nog nooit met een sigaret in de mondhoek zien opstijgen in een zwarte walmwolk.
Filmcriticus Leonard Maltin noemde Monarch de film die Sky Captain and the World of Tomorrow had willen zijn. Nu vond ik Sky Captain vermakelijk, en Monarch ook, maar dit avontuur van de wespenheld is en blijft lowbudget (met alle beperkingen vandien) en in feite gewoon een ouderwetse serial, bestaande uit 6 afleveringen van elk zo'n 20 minuten, gemaakt met moderne middelen. Op de dvd is Monarch ook te bekijken in zwart-wit. Speciaal voor nostalgische kijkers als GeeJee.

Trailer Monarch of the Moon

Geen opmerkingen: