08 februari 2007

Pirates of the Caribbean 2 (2006)

Wat doe je als een film een enorme kaskraker wordt? Juist... sequels draaien om meer gouden dubloenen in de piratenkist van de studio te krijgen en dat is met Dead Man's Chest grandioos gelukt. Helaas valt niet hetzelfde te zeggen over de kwaliteit. Dit soort publieksfilms hoeft echt geen hoogstaande filmkunst te zijn, maar de zoektocht naar de schatkist van Davy Jones, de octopuskapitein van de Vliegende Hollander en heer over het verwoestende zeemonster de Kraken, wordt over te veel zeemijlen uitgesmeerd en eigenlijk alleen amusant in een handvol actiescènes.
Het scenario rammelt als een sleutelbos en de eerste drie kwartier vond ik erg ongeïnspireerd en ronduit kinderachtig (de inboorlingen). Tegen dergelijk materiaal is zelfs een lustig erop los schmierende Johnny Depp als Jack Sparrow niet bestand. Zodra Bill Nighy als Davy Jones ten watertonele verschijnt (leuke rol met dank aan mooie CGI) lijkt het lang de goede kant op te gaan en zowaar nog spannend te worden (een hoogtepuntje is toch het zwaardgevecht op een rollend waterrad), maar na het slotspektakel met de Kraken gaat alles als een nachtkaars uit. Ofwel: regisseur Gore Verbinsky geeft alleen een schot voor de open boeg van het derde deel, Pirates of the Caribbean: At World's End.
En shiver me timbers... ik ben nu toch benieuwd hoe het afloopt met Captain Jack. Ik hoop alleen dat het slotdeel teruggrijpt op de klassieke charme van het origineel, want die wordt in dit deel node gemist.

Trailer Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Geen opmerkingen: