11 februari 2007

Die Büchse der Pandora (1929)

Vergeet Greta Garbo, Marlene Dietrich of Marilyn Monroe, de enige echte femme fatale in de filmgeschiedenis blijft Louise Brooks als Lulu in dit meesterwerk van Georg Wilhelm Pabst. Met haar zwarte helmkapsel groeide Brooks in de jaren twintig van de vorige eeuw in een mum van tijd uit tot het stijlicoon van de roaring twenties, maar nergens schroeide haar erotisch geladen aanwezigheid zo veel brandplekken in het filmdoek als in Die Büchse der Pandora (Engelse titel: Pandora's Box).
Lulu is een ex-danseres die als een onvangbare passievlinder van de ene man naar de andere fladdert en daarbij een spoor van gebroken harten en verwoeste levens achterlaat. Niet in het minst haar eigen leven, want het noodlot brengt uiteindelijk Jack the Ripper op haar pad.
Een klassieker over onbedwingbare hartstocht die voortkomt uit het soort liefde dat iedereen ten gronde richt. Brooks werd onder de bezielende regie van Pabst een mirakel dat nog steeds inspireert, fascineert en de kijker volkomen wegblaast.

Eerbetoon aan Pandora's Box

Geen opmerkingen: