04 december 2006

Paingod and Other Delusions

Paingod and Other Delusions, Harlan Ellison. (1965 / E-reads editie 1999, 156 blz)

Eindelijk een verhalenbundel op de kop weten te tikken van de gelauwerde genreschrijver Ellison, want veel werk van hem is niet langer verkrijgbaar (al komt er een peperdure exclusieve uitgave met al zijn schrijfsels). Paingod bevat acht verhalen rondom het thema pijn. Al moet je die pijn in sommige verhalen met een lantaarntje zoeken, maar goed...
Kwaliteit van de verhalen is prima, hoewel een aantal (Paingod, Bright Eyes, Sleeping Dogs) nogal schetsmatig is en meer een gevoel of glimp van een andere wereld overbrengt. De uitblinkers in de bundel zijn The Crackpots (over een getto met geniale uitvinders die zich als gekken voordoen), The Discarded (over mutanten in ballingschap in een quarantaineschip) en Wanted In Surgery (over de opkomst van robotchirurgen).
Al blijft het mooiste verhaal toch het met een Hugo en Nebula Award onderscheiden "Repent, Harlequin!" Said the Ticktockman over een superbureaucratie waarin de Ticktockman te laat komen beboet door het aantal minuten en seconden van je levensduur af te trekken. Harlequin komt in opstand en weet op originele wijze de tijdschema's in de war te schoppen. Onder meer door met een vliegmasjien de stad te bombarderen met 'jelly beans'.
Een leuke bundel, hier en daar wel verouderd (enkele verhalen stammen al uit de jaren vijftig van de vorige eeuw), maar over het geheel genomen aangenaam leesvoer.

Geen opmerkingen: