04 december 2006

Fu Manchu (1968/1969)

Voor vijf euro gekocht: The Fu Manchu DVD Double. Wat staat erop? De twee laatste films uit de Fu Manchu-reeks met Christopher Lee als de snode Chinese superschurk Fu Manchu. Het zijn allebei pulpwerkjes van regisseur Jesus Franco, vooral bekend van Eurotica als Vampyros Lesbos, dus het was niet te verwachten dat het hoogstaande filmbewerkingen zouden zijn van de romans van Sax Rohmer.
In The Blood of Fu Manchu (1968) probeert het gele gevaar Fu de wereld op de knieën te dwingen met een dodelijk gif en stuurt als voorproefje 10 femme fatales op pad om zijn 10 grootste vijanden te doden met een kus des doods. Helaas leidt dat niet tot een kolderieke actiefilm à la Dr Goldfoot & The Girl Bombs. Veel gehak op locatie in de bossen van Brazilië, terwijl de interieurs in Spanje zijn opgenomen. Wie de ogen openhoudt, ziet Bondgirl Shirley Eaton (Goldfinger) langskomen.
Het laatste deel, The Castle of Fu Manchu (1969), is beter en vermakelijker dan Blood. Ditmaal heeft Fu de beschikking over kristallen die water omvormen tot ijsklompen en keldert hij in de tropen een cruiseschip met een ijsberg. Opnieuw siddert en beeft de wereld als Fu de mondiale waterhuishouding naar de ratsmodee dreigt te helpen. Producent Harry Allan Towers maakt in Castle handig gebruik van archiefmateriaal en de locatieopnamen in Turkije voegen meer glans toe aan de low-budgetproductie. Best geinig. Ook leuk om de zwoeler dan zwoele Rosalba Neri (La Figlia di Frankenstein) te zien als knokbazin in mannenkostuum. Ach ja...
Voor die vijf euro heb ik me opperbest vermaakt met deze twee rommelige schurkfilms. Het blijft toch aardig om Christopher in Chinese pyama zijn sinistere beentje voor te zien zetten. De mooie dochter van Fu Manchu wordt in beide films overigens gespeeld door Tsai Chin, die momenteel in Casino Royale (2006) als Madame Wu valt te bewonderen.

Geen opmerkingen: