07 december 2006

Evilenko (2004)

Malcolm McDowell heeft al meerdere personages gespeeld die je niet graag in een donker steegje wilt tegenkomen. Zo ook in Evilenko. Wat ultraviolence betreft, steekt Andrei Evilenko Alex uit A Clockwork Orange vijftigtal malen naar de kroon, want de film is gebaseerd op het boek The Communist Who Ate Children van David Grieco (die ook deze film regisseerde). En dat boek was gebaseerd op de beruchtste Sovjet-seriemoordenaar: Andrei Chikatilo, het monster van Rostov.
In Evilenko kruipt Malcolm dus in de huid van die gruwelgriezel en hij zet daarmee een van zijn meest fascinerende vertolkingen neer uit de laatste jaren, want helaas komt het niet vaak meer voor dat McDowell indruk kan maken in zijn talloze B-rollen. Hier wel, en dat is de voornaamste reden waarom de film de moeite waard is. Gelukkig onthoudt Evilenko zich ook van het exploiteren van de moorden zoals je regelmatig ziet bij dit soort prenten over seriemoordenaars. Dat is een pluspunt in dit beheerste, vakkundig gemaakte psychodrama waar suggestie heeft geprevaleerd boven het expliciet tonen van het geweld. Een minpunt is dat de beweegredenen van Andrei Evilenko niet echt duidelijk worden. Moordt en kannibaalt Evilenko omdat hij impotent is? Of is het een extreme reactie op de teloorgang van zijn communistische wereld? Of heeft het te maken met de vader die hem in de steek heeft gelaten? Of heeft dit soort gekken helemaal geen redenen nodig?
Naast McDowell is een goede bijrol weggelegd voor Marton Csokas als Lesiev, de rechercheur die Evilenko moet opsporen. Acteur Csokas is inmiddels ook een oude bekende: hij speelde Borias in de serie Xena en later Celeborn in Lord of the Rings. Ook vermeldenswaardig: de sfeerverhogende muziek van Angelo Badalamenti.

Geen opmerkingen: