09 december 2006

Blackball (2003)

Ook nog bekeken gisteren. Ik heb het er maar druk mee. Blackball is een milde sportkomedie van regisseur Mel Smith over het nationale tijdverdrijf van ingedutte Britse bejaarden: bowls! Nu heb ik zelf in Engeland ook wel eens gebowld bij zo'n club en het conservatisme dat daar en rondom de bowlsvelden heerst (en hier op de hak wordt genomen) is voor mij erg herkenbaar. Het is 'not done' om je als jongeling te begeven op het heilige groen om een potje te ketsen met bowsballen. En dat is nu juist wat Cliff Starkey (Paul "Dennis Pennis" Kaye) doet.
Cliff is een jonge, geniale speler van het badboy-type Liam Gallagher die zich wil plaatsen voor het nationale team om af te rekenen met de Australische bowlsbroertjes die Engeland jarenlang een poepje hebben laten ruiken. Naast Cliffs onaangepaste gedrag levert de promotie van bowls als dé hippe supersport komische momenten op (wel het soort humor dat het best werkt als je een paar biertjes op hebt). Het verhaaltje mag dan flinterdun als een rizlavloeitje zijn en volstrekt niet origineel, maar dat heeft mij niet gestoord. Ook een leuke cast, naast Kay betreden James "Babe" Cromwell, Alice Evans, Bernard Cribbins, komiek Johnny Vegas en Vince Vaughn het strijdtoneel.
Geen dijenkletsende hoogvlieger, maar dat de film destijds door recensenten is afgefakkeld en geflopt aan de kassa vind ik iets overdreven. Zo slecht is Blackball nu ook weer niet. Als je er niet met een kritische bokkenpruik naar gaat kijken, en je houdt van dit soort melige humor, dan kun je jezelf er een aangenaam anderhalf uurtje mee bezorgen. Let's rock 'n bowl! :)

Trailer Blackball

Geen opmerkingen: