02 december 2007

Sacred Games

Sacred Games - Vikram Chandra (Faber & Faber, 2006; 900 blz)

Zeven jaar deed Chandra erover om dit omvangrijk romanportret van de Indiase metropolis Mumbai (aka Bombay) op schrift te stellen. Een stad die net als het boek wordt bevolkt door talrijke personages, maar Sacred Games concentreert zich vooral op het kat-en-muisspel van politieagent Sartaj Singh en onderwereldbaas Ganesh Gaitonde. Hun beider levensverhaal wordt gedetailleerd uit de doeken gedaan en met schijnbaar moeiteloos vernuft vervlochten met die van tal van andere dramatis personae.
Chandra weet die gehele wereld in sprankelend proza tot leven te wekken, waarbij je als lezer in elk hoekje kunt ronddwalen om nieuwe personages en verhalen te ontdekken en door te dringen in de onderbuik van Mumbai. Alwaar gangster Gaitonde zijn imperium - vleselijk gesteund door madam Jojo en spiritueel gesteund door Guru-ji - probeert te behoeden voor don Suleiman Isa en het speurderswerk van Sartaj. Uiteindelijk blijkt de ondergang vanuit een onverwachte hoek te komen.
Sacred Games is vergeleken met de Dickensiaanse romans van weleer, en niet voor niets prijkt er op de achterflap een aanbeveling van Charles Palliser (de schrijver van het geweldige The Quincunx). En het moet gezegd, Chandra's literaire thriller doet qua omvang en vertelconstructie inderdaad denken aan klassieke Victoriaanse literatuur. Kort door de bocht is dit The Godfather meets Bleak House. Meesterlijk en meeslepend verteld, zoals je dat aan zwaargewicht Chandra kunt overlaten.
Het enige obstakel voor westerse lezers zou het veelvuldige gebruik van Indiase woorden kunnen zijn, hoewel er op de website van de uitgever een woordenlijst voor het boek is te downloaden. Die lijst zit al standaard bij de Nederlandse vertaling: Godenspelen.

10/10

Sacred Games (Vikramchandra.com)
Godenspelen (Nederlandse vertaling)

Geen opmerkingen: