22 december 2007

Maanorakel

Het orakel van de maan, Frédéric Lenoir (Sijthof, 2007, 464 blz; vertaling uit het Frans: Marga Blankestijn)

Frédéric Lenoir is een Franse filosoof, socioloog en godsdiensthistoricus. Hij schreef eerder boeken over Dan Browns De Da Vinci Code, boeddhisme en met de begin dit jaar overleden Abbé Pierre Mon Dieu... pourqoi? Dan weet je al een beetje wat je kunt verwachten in Lenoirs historische roman, Het orakel van de maan, die zijn internationale doorbraak vormt.
De roman, gesitueerd in het Italië van de zestiende eeuw, opent met het motto: "Bestaan is een feit, leven is een kunst. Ons werkelijke pad in dit leven is van angst tot liefde te komen". Dat pad voert Giovanni, een Calabrische boerenjongen die zijn geboortestreek verlaat om te dingen naar de liefde van de Venetiaanse schone Elena, onder meer langs heks Luna en meester Lucius, die hem een brief voor de paus toevertrouwt met een geheim dat het christendom op de grondvesten kan doen schudden. Op zijn liefdesqueeste wordt Giovanni hierna snel opgejaagd door een sinister genootschap dat het christelijk geloof "zuiver" wil houden. Of het Giovanni lukt om Elena's hart te winnen en wat er in de brief aan de paus staat, verklap ik uiteraard niet.
Het orakel van de maan is een meeslepende persoonlijke zoektocht naar liefde en waarheid, die de lezer meevoert door Noord-Italië, van Venetiaanse adel naar monniken op de berg Athos in Griekenland, van kapersnesten in Algerije naar Jeruzalem, om te eindigen in het getto van Cyprus. Lenoir doorspekt de historische roman met filosofische, godsdienstige, kabbalistische en astrologische verhandelingen, waar je zelfs nog iets van opsteekt ook. Romantisch, verlichtend en spannend. Mooi boek.

8/10

Geen opmerkingen: