05 december 2007

Heerlijk cultavondje

Ik heb lang gewacht op Sinterklaas, maar aangezien hij en zijn pieterbaas mijn schoorsteen voorbij zijn gegaan, moest ik mezelf vermaken met een dvd-triootje uit de ramsjregionen.

THE MIGHTY PEKING MAN (1977)
Als eerste op het programma de cult classic The Mighty Peking Man. Wat krijg je als je King Kong combineert met Sheena of the Jungle? Juist! Dan krijg je dit zeer amusante pulpwerkje van The Shaw Brothers, met een man in een gorillapak die in oude Toho-traditie maquettes mag platstampen (ditmaal in India en Hong Kong). Fay Wray werd voor deze gelegenheid verruild voor blond oogsnoepje Evelyn Kraft, die zich in tarzanbikini alle aandacht van de reuzenaap laat welgevallen.
Quentin Tarantino was er behoorlijk mee ingenomen, want hij zorgde er persoonlijk voor dat de film een rerelease kreeg in de US of A. Dit om aan te geven hoe hoog de cultstatus is van dit melige pretpakket uit de jungle. GeeJee kijkt geen pulp om de pulp. Althans... niet altijd. 7/10

SPASMO (1974)
Met een beetje geluk kun je deze sfeer- en stijlvolle giallo van Umberto Lenzi nog ergens in de ramsjbakken opduikelen. Laat je alleen niet te veel wijsmaken door de (erg fraaie) retrohoes waarop wordt gekraaid dat Spasmo dezelfde stijl voert als Donnie Darko.
Al krijgt hoofdpersonage Christian (Robert Hoffman) ook last van desoriënterende waandenkbeelden na een ontmoeting met de mysterieuze Barbara (Suzy Kendall). Op slag van de kaart gaat hij met de blonde B mee naar een motelletje, waar een onguur sujet met pistool zichzelf ongevraagd toegang verschaft tot hun badkamer. Christian weet de indringer te overmeesteren maar schiet hem bij de worsteling tegen de tegelvloer. Het lijk blijkt later spoorloos verdwenen... en het wordt nog geheimzinniger, want wie hangt toch al die neergestoken paspoppen op?
Een sterk staaltje Cluedo in Italiaanse cultstijl, met een soundtrack van Ennio Morricone. 8/10

DESTINATION MARS! (2006)
Met Monarch of the Moon maakten de broertjes Lowry een parodie op de sf-serials die vroeger in de bioscopen waren te bewonderen. Ditmaal nemen ze sf-pulpfilms uit de jaren '50 op de hak, met name cultwerkjes à la Plan 9 From Outer Space. Hun marsfilm is opgedragen aan Ed Wood Jr., dus dan weet je het wel.
Als de mensheid begint te klooien met atoomwapens wordt dat het vrouwelijk marsvolkje te gortig en zoeft hun schotelvlootje naar de Aarde. Uiteraard wacht hen daar een hartelijk onthaal in de vorm van pief-paf-poefende legertanks, maar er is één aardling die de totale vernietiging van de Aarde door de marsvrouwen kan afwenden: Bob Harris (Blane Wheatley).
Dit is eigenlijk de film die Mars Attacks! van Tim Burton had moeten zijn. Bijzonder geestige parodie, te meer omdat alle acteurs het serieus spelen en de hilarische dialogen zonder blikken of blozen uit hun mond krijgen. Marsrobots gaan na een tik op hun metalen bol tegen de vlakte; de rechercheur in de vertrouwde regenjas zwaait in het rond met zijn dienstpistool alsof het een onschuldige zuurstok is; de gekke geleerde speelt inderdaad gek en zijn sullige labassistent heeft driedubbele jampotglazen in zijn brilmontuur laten zetten; een verliefd koppeltje barst wang aan wang los in zoet gezang; vliegende CGI-schotels die nog altijd van bordkarton lijken; en last but not least, een paar kortgerokte marsvrouwtjes met zapguns.
Afijn, je begrijpt inmiddels over wat voor soort productie het gaat. En zo niet: DM! heeft ook nog een mooie website in de aanbieding. 8/10

2 opmerkingen:

Ninia zei

nou nou drie films op 1 avond, wat een heerlijk avondje! als de sint al voorbij was gekomen had je hem niet eens opgemerkt.

GeeJee zei

Ik weet al wat ik gisteren fout heb gedaan: ik was vergeten mijn schoen te zetten! Dan komt de Sint natuurlijk niet. :)