14 maart 2007

Revengers Tragedy (2002)

Soms vind je in de ramsj merkwaardige dvd's. Zoals deze toneelverfilming van cultregisseur Alex Cox (Repo Man, Sid & Nancy) van The Revenger's Tragedy, een wrekerstragedie van Charles Middleton uit 1606.
Vindici (Christopher Eccleston) is een Hamleteske wreker wiens geliefde is vergiftigd door de machtige Duke (Derek Jacobi met kek zonnebrilletje en paarse nagellak) omdat zij niet wilde bezwijken voor de vorstelijke lust van de hertog. Tien jaar na dato keert Vindici terug om de hofhouding van de Duke te infiltreren en zo wraak te nemen op het liederlijk gezelschap. Hij weet zich op te werpen als de persoonlijke lijfwacht van Lussurioso, de oudste zoon van de hertog (Eddie Izzard), maar die heeft weer een wellustig oogje laten vallen op Castiza (Carla Henry), de zus van Vindici.
Cox giet er zoals gewoonlijk een excentriek sausje overheen. Hij transponeert de tragedie uit de tijd van Jacobus I naar een Engeland in de nabije toekomst, waar Big Brother via reclameborden lijkt mee te gluren en tafelvoetbal volkssport nummer één is geworden. De futuristische mise-en-scène blijft door het lage budget heel beperkt, maar toch ademt het eenzelfde sfeer uit als de apocalyptische wereld in films als Escape From New York. De bizarheid van RT schuilt deels in het voorkomen van personages. Zo loopt Izzard rond met twee valse wimpers op zijn onderste oogleden en de jongste hertogbroertjes zouden niet misstaan in een muziekvideo van Madonna. Uiteraard is het decadente uiterlijk in dit geval exemplarisch voor het morele verval van de personages. Eccleston is als Vindici zo'n beetje het enige personage dat aan dergelijk verval is ontkomen, zoals blijkt uit de openingsscène waarin hij in een bus vol ontbindende lijken arriveert in de desolate wijk van de Duke.
Revengers Tragedy is en blijft een cultwerkje à la Cox, zeker niet ieders smaak, toneelmatig en bomvol Shakespeariaanse dialogen (ondertitels zijn hier geen overbodige luxe), maar wel goede rollen van Eccleston, Jacobi en Izzard.

You Tube: Revengers Tragedy (fragment)

Geen opmerkingen: