19 maart 2007

De jongen die varkens schopte

De jongen die varkens schopte, Tom Baker. Oorspronkelijke titel: The Boy Who Kicked Pigs. Vertaling: Rob Van Der Veer. (2002, Prometheus, 128 blz)

Ik kreeg dit grappige kinderboekje vorige week van mijn vertaalzus die het bij Appie Heijn had zien staan voor 2,50 euro. Ze weet dat ik fan ben van Doctor Who en Tom Baker is natuurlijk in een van zijn vorige levens naast monnik en zeeman ook The Doctor geweest.
De jongen die varkens schopte is het absurde en gitzwarte verhaal over Robert Caligari, een 13-jarige jongen die het leuk vindt om het spaarvarken van zusje Nerys ('een slome spriet') in het rond te schoppen. Op een dag schopt hij het spaarvarken door het open raampje van een politieauto en - knal! - tegen de knar van de agent achter het stuur. Dat levert Robert zo veel duivelse hilariteit op dat hij voortaan tegen alle varkens (en koteletten en baconbammetjes) gaat schoppen.
Tom Baker schopt met dit groteske moraalsprookje, of 'Roald Dahl op het slechte pad' zoals een Britse recensent het beschreef, zelf ook kwajongensachtig tegen de schenen van het gezag en de media (met een zeer geestig maar volslagen krankjorum verslag van een gigantisch ongeluk op de snelweg). Een heerlijk subversief boekje in bange tijden van normen en waarden. Prachtig geïllustreerd door David Roberts.
Volgens de website van Prometheus is De jongen die varkens schopte geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar het is ook geschikt voor volwassenen van bijna veertig. :)

Geen opmerkingen: