27 augustus 2006

Armies of Hanuman

Ashok K. Bankers meesterlijke hervertelling van de Ramayana in hedendaags proza bereikt in dit vierde boekdeel een voorlopig hoogtepunt wat mij betreft. Dit deel in de zesdelige reeks is iets compacter dan de voorgangers. Dat komt het tempo ten goede zodat alles nóg meeslepender wordt, terwijl Banker oog blijft houden voor de detaillering in zijn levensechte beschrijvingen die je het gevoel geven alsof je als onzichtbare aanwezigheid Rama, Sita en Lakshman op de voet volgt.
Dit belangrijke deel bevat ook de beroemde ontvoering van Sita door Ravana, demonenheer van Lanka, en het moet gezegd: die wordt op adembenemende wijze aan het papier toevertrouwd. Uiteraard wordt in dit deel ook Hanuman geïntroduceerd. De vanar (een aapmens) bespiedt Rama tijdens diens strijd tegen de bloeddorstige rakshasa's (demonen) en raakt ervan overtuigd dat hij de krijger is die de gestolen troon van vanarkoning Sugreeva kan heroveren op diens tirannieke broer. Rama's strijd tegen de rakshasa's levert aan het begin overigens een bloedstollende en wonderbaarlijke 100 blz tellende veldslag op. Alsof je met open mond naar een spektakelfilm zit te kijken.
Het is duidelijk dat Ashok Banker houdt van de mythische figuren uit de Ramayana die hij hier liefdevol en respectvol tot leven wekt, zij het zeker niet zwart-wit want alle personages hebben twijfels en gebreken. Zelfs Rama, die meermaals wordt geplaagd door de innerlijke worsteling tussen plicht en gevoel. Ook demonenheer Ravana is niet puur slecht. En Hanuman wist mij door Bankers onnavolgbare stijl meteen in het hart te raken.
Je zou deze Ramayana-reeks alleen kunnen lezen als briljant neergepende fantasy, maar het is als hervertelling van het zo'n 3000 jaar oude poëtische epos - dat niet alleen behoort tot de wereldliteratuur maar ook een belangwekkende plaats inneemt in religies als het hindoeïsme - tevens een brok Oosterse cultuur.

Geen opmerkingen: